Британският астрофизик Стивън Хокинг представи в Кембридж свой документален автобиографичен филм, посветен на разширяването на научните граници с декодиране на космоса.

"Този филм е лично пътешествие през живота ми" - обяснява 71-годишният учен в трейлъра на "Хокинг", 90-минутен документален филм, на който той е съавтор.

Страдащият от амиотрофична латерална склероза Стивън Хокинг се придвижва с инвалидна количка и говори с помощта на машина.

"Живях пет десетилетия повече, отколкото очакваха лекарите. Опитах се добре да използвам времето си - казва той във филма, който беше представен за откриването на Филмовия фестивал в Кембридж. - Дори и да съм постигнал успех в работата си, в живота ми е имало достатъчно предизвикателства."

Филмът се връща към детството и студентските години на Стивън Хокинг, с интервюта на негови роднини и особено на първата му съпруга Джейн Уайлд, от която той има три деца.

"Това че се влюбих, спаси живота ми" - признава световноизвестният физик.

Камерата го следва как обикаля света за конференции на тема космос и време въпреки болестта си.

Стивън Хокинг е работил цял живот в университета на Кембридж. Той изследва разширяването на Вселената, черните дупки, теорията на относителността. Неговата оригинална и достъпно написана "Кратка история на времето" е бестселър с милиони продажби.