Американската телевизионна компания Ей Би Си започна снимките на сериал за бившия сътрудник на ЦРУ Олдрич Еймс, осъден за шпионаж в полза на СССР и на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Телевизионната поредица ще излезе на екран през 2014 година под заглавието "Активи" /The Assets/. За снова на сценария е послужила книгата "Отчет за Олдрич Еймс и за хората, които той предаде", написана от бивши агентки на ЦРУ.

Нейните автори Сандра Греймс и Жан Ветерфьой са взели непосредствено участие в разобличаването на шпионина в първата половина на 90-те години на миналия век. Те описват хрониката по разследването, което ги отвежда до следите на Еймс, който по онова време е оглавявал службата за контраразузнаване в ЦРУ.

Според обвинението Олдрич Еймс е сътрудничил на съветските, а след това и на руските разузнавателни служби, в продължение на 10 години. През този период той е издал десетки агенти на ЦРУ, работещи под прикритие.

През 1994 година Еймс бе осъден на доживотен затвор. В момента 72-годишният двоен агент изтърпява присъдата си в затвор със строг режим в щата Пенсилвания.