Пинокио ще се върне на големия екран. Това ще стане под формата на 3D анимация, която ще бъде режисирана от мексиканеца Гилермо Дел Торо и Марк Густафсон.

Снимките на филма ще започнат през лятото на 2013 г. и историята на дървеното момче ще се развива в Италия в годините между края на Първата световна война и началото на Втората световна война. "Това е било време, в което всички са се държали като марионетки с изключение на самите марионетки", казва Дел Торо.

Мексиканският режисьор най-сетне ще осъществи мечтата си да режисира филм за персонажа на Карло Колоди. Идеята за създаването на подобен филм датира от години и Густафсон, Грис Гримли и Адам Париш Кинг бяха спрягани за режисьори на лентата.

Но сложността и мащабът на проекта, както и емоционалната връзка на Дел Теро с историята го накарали да седне на режисьорския стол.

Той признава, че като малък бил обсебен от персонажа и дори започнал да колекционира марионетки на героите от популярната версия на приказката на Дисни от 1940 г. Сценарият на 3D версията на Пинокио ще бъде написан от Матю Робинс, който обичайно работи с Дел Торо.

Все още не е решено кои актьори ще участват във филма, но режисьорът не отрича, че вече има няколко имена предвид. Той иска Том Уейтс да изиграе ролята на Джепето, бащата на Пинокио.