В Азербайджан ще бъде заснет игрален филм за третия президент на републиката Гейдар Алиев, управлявал страната от 3 октомври 1993 до 15 октомври 2003 г.

Работното заглавие на проекта е "Най-обикновена фамилия". Става дума за трилогия, първата част на която още бъде завършена през май 2013 г. Тогава ще се чества 90-ата годишнина от рождението на политика, починал на 12 декември 2003 г.

Снимките на лентата са започнали в средата на юли в киностудията "Азербайджанфилм", но за тях се съобщава едва сега. По данни на SalamNews, сценарият на филма е написан по книгите на депутата от азербайджанския парламент Елмира Ахундова "Гейдар Алиев" и "Личност и епоха". Режисьор е Рамиз Фаталиев (той е и съавтор на сценария).

По думите на Фаталиев, проектът се осъществява по поръчка на Министерството на културата и туризма на Азебрайджан. Първата част от трилогията обхваща периода от раждането до 1969 г., когато Алиев е избран за първи секретар на ЦК на Комунистическата партия на Азербайджанската ССР.

В заснемането на лентата участват кинематографисти от Азербайджан, Русия, Украйна и Грузия. Ролята на Алиев ще бъде изпълнена от петима актьори в зависимост от периода от живота му, който се представя. Образът на възрастния Алиев ще бъде пресъздаден от руския актьор Александър Никитин. Снимачният период ще продължи половин година. Снимките ще са в Москва, Санкт Петербург, Рига и Нахичеван.