Тази история започва в Харлем, в края на 90те. Сидра Бел е млада нюйоркчанка, на път да се сдобие с диплома по История от престижния университет Йеил. Душата й обаче, е изцяло погълната от танца, от движението, от общността, с която споделя това. И Сидра решава да им се посвети, без да се разделя напълно с академичните си амбиции.

Sidra Bell Dance New York стартира като обществена инициатива в Харлем. Госпожица Бел описва мечтите си в проект, с който впечатлява борда на Yale Entreprenurial Society и печели финансиране през 2001 г. Компанията се нанася в Joseph P. Kennedy Center и само три години по-късно вече блести с ярка светлина в пъстрия артистичен небосклон, който обитава.

Билетите за спектаклите им се разграбват, като заслуга за това има и музикалната среда на представленията – уникални джаз изпълнения под диригентството на Денис Бел, бащата на Сидра. Денис Бел е продуцент и композитор с няколко златни и платинени отличия в биографията си.

Танцовата компания на дъщеря му започва да организира курсове за младежи през уикендите, които се превръщат не просто в място за среща с танца и театъра, но и в средище за открития и пробуждане на творчески и предприемачески таланти. 

Наред с техническите умения, които получават, децата стават част от общност, в която на почит са сътрудничеството, креативността, образованието, артистичността и гражданската активност. Моделът на семейство Бел става толкова популярен, че днес баща и дъщеря често са канени в общи проекти. Последните са свързани с The Juilliard School, Ailey II, Ballet Austin, Националната  хореографска инициатива и Балета на Сакраменто

13 години след създаването на своята компания, Сидра Бел е основен лектор в University of the Arts във Филаделфия. Преподавала е и в Barnard College в Ню Йорк Сити. Към дипломата си от Йеил е добавила и Мастер по изящни изкуства – Хореография от Purchase College Conservatory of Dance. Носител е на множество отличия, сред които първа награда за хореография на Solo Tanz Theater Festival в Щутгарт през 2011.

Танцовата компания има забележителен прием от страна на публика и критика. Спектаклите й са гостували в най-престижните зали в САЩ, Дания, Франция, Австрия, Турция, Германия, Китай, Канада, Корея, Аруба, Бразилия и Гърция. Българската публика ще има възможността да се запознае с работата й по време на ONE DANCE WEEK – Пловдив, 28 август – 6 септември. Компанията гостува с ГОЛОТА на 6 септември в Дома на културата, а спектакълът е обявен за едно от най-забележителните представления на 2012 г. според  ArtsATL.

ГОЛОТА е една вълнуваща любовна историяв която се преплитат множество противоречиви емоции – бавни и меланхолични  движения отстъпват ред на динамични поредици и внезапни обрати. Въображението на публиката е под постоянна атака на нови дози екстравагантност. Сценичното пространство е семпло, а в него пет тела и техните души се разкриват до крайност от прецизното осветление.

ГОЛОТА е интензивно, поглъщащо и много интимно представление, в което артистите потопяват зрителите в своя вътрешен свят с непозната досега откровеност. Прекрасната пластика, грациозност и хармония на телата на танцьорите допълват тази рядка форма на наслада за сетивата.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени в мрежата на EVENTIM.

Сидра Бел вече пристигна в България и започна работа с участниците в обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida на Derida Dance Center. По време на работното ателие Сидра Бел ще използва създадената от нея методология „Съвременни системи: вътрешни и материални подходи към движението“. Танцовият пърформанс - резултат от ателието - също ще бъде представен на ONE DANCE WEEK.

На 6 и 7 септември Сидра Бел ще води ателие и в Пловдив, в рамките на гостуването си на фестивала за съвременен танц. Ателието е напълно безплатно, насочено към професионалисти и висок клас аматьори в съвременния танц. Записванията за участие са на адрес [email protected].