В България пристига най-младият и популярен израелски джаз пианист – Шай Маестро. На 29 май на сцената в Sofia Live Club той ще излезне заедно с перуанския контрабасист Хорхе Рьодер и израелския барабанист Зив Равиц. За почитателите на романтичната джаз мелодичност, те ще изпълнят както авторска музика, така и най-популярните джаз стандарти.

Едва на 25 години, Шай Маестро е един от най-популярните млади музиканти в родната си страна и САЩ, където живее от няколко години. Той започва да свири класическо пиано едва на 5-годишна възраст. Първият му досег с джаз музиката е на 8 години , когато слуша песни на Гершуин в изпълнение на Оскар Питърсън. След като завършва музикалното си образование в Израел, той се премества в Ню Йорк. Там той свири с известни джаз-музиканти в много клубове и концертни зали. Често изпълнява и класически рецитали. През 2006 г. участва в турне със световноизвестния контрабасист Авишай Коен, като свири и в три негови албума. През май 2011 г. Шай Маестро се отделя от бандата на големия музикант, за да създаде собствено трио.

Шай Маестро трио се ражда още през 2010 година, след звукозаписна сесия в Бруклин. Другите двама членове на групата също живеят в Ню Йорк, където се запознават с Шай Маестро. Оттогава триото участва във фестивали, свири в клубове и концертни зали по целия свят.

Гостуването на триото е в рамките на Европейския музикален фестивал, който се организира от „Кантус Фирмус“ и Classic FM радио, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата.

Билети за концертите от фестивала в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и оналйн на www.ticketsbg.com. Билетите за концерта на Шай Маестро Трио са на цена от 15 лева на предварителна продажба и 20 лева на мястото на събитието (Sofia Live Club) един час преди концерта.