Сам Мендес призна, че новият филм за Джеймс Бонд "007 Координати: Скайфол” е вдъхновен от "Черният рицар" на Кристофър Нолан, предаде nme.com. В интервю за The Playlist, режисьорът на лентата за Агент 007 сподели, че според него колегата му е постигнал "нещо изключително” с филма "Черният рицар”, който променил индустрията.

"Това, което Нолан доказа, е, че можеш да направиш голям филм, който е вълнуващ и забавен, и казва много за света, в който живеем, въпреки че действието дори не се развива в нашата действителност. Почувствах го като филм, който разказва за нашия свят след 11 септември и разкрива страховете ни и се занимава с това защо те съществуват – това ми се стори много смело и интересно”, разкри Сам Мендес.

Обяснявайки как "Черният рицар” е вдъхновил "007 Координати: Скайфол”, Мендес споделя: "Даде ми увереност да поема в посока, която без "Черният рицар” може би не би била възможна. Защото хората казват "Уау, това е много мрачен филм”, но ти им посочваш "Черният рицар” и те си казват "Гледай ти – това е много по-мрачен филм, а събра адски много пари.” Това ми помогна много. Доказа, че можеш да направиш мрачен филм, който хората искат да гледат.”

"007 Координати: Скайфол" вече получи първите си положителни отзиви от критиците на Острова. Лентата излиза по кината в България на 26 октомври.