Американското сп. "Форбс" публикува годишната си класация на най-високоплатените актьори в Холивуд. На първо място е Робърт Дауни младши, който от юни миналата до юни тази година е заработил 75 милиона долара.

Само за няколко години Робърт Дауни младши изминава пътя от талантлив, но "некасов" актьор, който има проблеми с алкохола и наркотиците, до звезда от първа величина, довел до успеха на не един холивудски блокбастър. Два филма с негово участие - "Отмъстителите" и "Железният човек 3" събират от продажбата на билети по над 1 милиард долара всеки.

На второ място в списъка е Чанинг Тейтъм, спечелил 60 милиона долара за година. За неочаквано доброто си класиране от сп."Форбс" той е задължен на успеха на биографичната лента "Супер Майк". Филмът на Стивън Содърбърг със скромен бюджет от 7 млн. долара събира приходи в размер на 167 млн долара.

На трета позиция е австралийският актьор Хю Джакман, получил за година 55 милиона долара. Той е звезда в мюзикъла "Клетниците" по едноименния роман на Виктор Юго, който при бюджет от 61 милиона долара носи приходи от 438 милиона долара. За ролята на Жан Валжан Джакман е номиниран за"Оскар".

В класацията на сп."Форбс" Марк Уолбърг, изиграл главната роля в лентата "Приятелю, Тед", е на 4-то място. Неговите приходи са 52 милиона долара. Пети е Дуейн Джонсън с 46 милиона долара.

Следва Леонардо ди Каприо с 39 милиона долара. Само за година актьорът от 2-ра позиция пада на 6-а, въпреки че филмът "Великият Гетсби", в който той изпълнява главната роля, печели 250 милиона долара.

На седмо място е Адам Сандлър с 37 милиона долара, а след него е лидерът на миналогодишната класация Том Круз. За година звездата от "Мисията невъзможна" печели 35 милиона долара.

Девети е Дензъл Уошингтън с 33 милиона долара, а на десета позиция е Лиъм Нийъсън с 32 милиона долара.