Историите за деца, разказвани от Роалд Дал, си остават предпочитани за малки и големи, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания по случай отбелязания вчера Международен ден на детската книга.

Авторът на класики като "Чарли и шоколадовата фабрика" и "Джеймс и гигантската праскова", починал на 74-годишна възраст през 1990 г., заема първо място в предпочитанията както на малчуганите, така и на техните родители.

Въпреки че повечето му книги са публикувани през 60-те години на миналия век, Роалд Дал е коронясан за най-обичания автор на всички времена след допитването, направено от книжарница "The Works".

Участниците в анкетата - 1037 родители и техните децата, е трябвало да посочат тримата си любими автори на детски книги. И в двете възрастови групи Роалд Дал е бил топ изборът.

Сред децата за Дал са гласували 51 процента, за авторката на романите за Хари Потър Дж. К. Роулинг - 35 процента, а за Беатрикс Потър - 29 процента.

Вота си за Роалд дал са дали 47 процента от родителите, за Инид Блайтън - 35 процента, и за Дж. К. Роулинг - 33 процента. На въпрос кой е любимият им герой от детски истории малчуганите и родителите им са посочили на първо място Хари Потър.

"Над половината от родителите споделят, че децата им сега четат същите книги, които самите те са чели в детството си. Това показва, че класиката все още е жива. Прекрасно е, че електронните книги все още на са взели превес. Впечатляващите 88 процента от хората все още четат книги на хартия", казва Кевин Кийни от "The Works".