Холандският архитект Рем Колхас, директор на XIV биенале за архитектура във Венеция, което ще се състои през 2014 г., избра темата му - "Основи".

"Основи е за архитектурата, а не за архитектите. След няколко биеналета, които преминаха под знака на съвременността, следващото ще се концентрира върху историята, върху архитектурните елементи, без които е немислимо зданието на всеки архитект от всяка епоха, и развитието на националните школи през последните 100 години" - казва Рем Колхас.

Той отбелязва, че повечето експозиции ще представят нов поглед върху многообразието от архитектурни основи, върху базовите архитектурни елементи. Колхас информира още, че тази година биеналето ще бъде открито през юни и ще продължи шест месеца, а не три.

Колхас е един от най-великите представители на съвременната архитектура. Той смени на поста директор на биеналето за архитектура във Венеция британеца Дейвид Чипърфийлд, ръководил биеналето през 2012 г.

Рем Колхас е носител на наградата "Прицкер", на "Златен лъв" от венецианското биенале. Автор е на проекта на Ротердамския музей на изкуствата, на посолството на Холандия в Берлин, на галерията "Серпентайн" в Лондон и на много други здания.

През 2008 година е поканен да се присъедини към т.нар. европейска "група на мъдрите", за да помага в "проектирането" на бъдещето на Европейския съюз. През същата година името му е включено в ежегодния списък на американското сп. "Тайм" на стоте най-влиятелни личности на планетата.

Архитектурното биенале се провежда от 1968 г. като част от художественото. От 1980 г. е обособено в отделна секция.