Сигурно много от феновете на хаус музиката ще ми се изсмеят задето ще се опитам с няколко думи да представя Джон Дигуийд, защото той е един от световните DJ-и, които наистина нямат нужда от встъпителни обяснения. Няма фен на електронната музика, който да не знае кой е той, независимо дали го харесва или не. Но все пак... ако за първи път попадате на името му, Джон Дигуийд е величие в прогресив хауса. Британец е и е движеща сила в Bedrock Records.

Притежава всички видове хаус "Грами”-та и вече 2 десетилетия не помръдва от топ позициите на класациите на DJ Mag и Rezident Advizor.

Най-важното, което трябва да знаете за Джон Дигуийд обаче, е, че утре – 1 юли, той идва в София за да приветства заедно с родните си фенове горещото лято. "Hello Summer” e безплатното Beck’sperience парти, организирано от "Метрополис” (че кой друг!?), което ще се вихри пред Паметника на Съветската армия в столицата и то БЕЗПЛАТНО.

Два дни преди събитието се чухме по телефона с Джон Дигуийд, за да разберем какви са очакванията му от безплатното парти в София, какво можем да очакваме от сета му и колко натоварен е натовареният му летен график. Вижте какво сподели диджеят ексклузивно за потребителите на btvnews.bg.

Здрасти, как си?

Добре съм, благодаря!

Разбрах, че си в Лондон в момента. Как е там? Тук е мноооого топло, трябва да си подготвен.

Колко топло е топлото там?

Много топло. Като в Ада...

(смее се) Не съм бил в Ада, но ще приема, че е така.

Идваш за пореден път в България, но този път събитието е безплатно, което според мен означава, че е много вероятно не всички, които присъстват, да са най-големите ти фенове. Някои от хората може просто да са дошли да видят какво става или да минават през Паметника на Съветската армия. Очакваш ли това да промени шоуто. Какви са очакванията ти от публиката?

Да, най-вероятно ще има различни хора. Надявам се, че това ще бъде възможност за мен да покажа какво правя на хора, които може би нямат представа кой съм. Може да си създам нови фенове.

Правил ли си го друг път – да пускаш на безплатно събитие?

Да, само преди два уикенда в Мексико. Направих стрийт парти в Гуадалахара пред около 5000 човека. Беше готино.

Предполагам, че вече познаваш българските си фенове, знаеш как реагират на различните парчета, знаеш какво им харесва повече. Взимаш ли това предвид, когато пускаш пред дадена публика? Съобразяваш ли сета си с хората, пред които пускаш или си караш с твоето шоу?

Мисля, че като DJ трябва да намеря баланса. Опитвам се да намеря начин да развия сета си след началото така, че да отговори и на реакциите на хората. Естествено, има парчета, които задължително ми се иска да пусна, но няма смисъл да пускаш музика, с която партито не се получава. Така че се стремя към баланса – пускам музиката, която ме определя мен лично, като DJ и в същото време се старая хората да си тръгнат от шоуто щастливи. Все пак не очаквайте да пусна “Levels” на Avicci (смее се)

Та, истината е, че сетът ми никога не е планиран изцяло. Тази седмица имам участия на фестивали в Холандия, в Торино и в Прага – това са различни събития. Не можеш да очакваш, че един с един сет ще се получи навсякъде. Всяко участие е различно.

Пък и ако пусках едно и също нещо всяка вечер, щях да съм се побъркал от скука.

Знаем със сигурност обаче, че няма да пускаш комерсиални парчета. Видях цитата от "Гардиън", който беше пуснал във Facebook, в който се казваше, че си показал на хората как можеш да бъдеш талантлив и професионалист без да пуснеш нито едно комерсиално парче. Приемам, че "некомерсиален" е комплимент за теб?

Ами, да. Нямам нищо против диджеите, които правят комерсиалните партита. Те правят, каквото правят и се опитват да забавляват феновете си. Това, което аз правя забавлява други фенове.

Живеем в свят, в който можеш да чуеш всички комерсиални парчета навсякъде – по телевизията, във филмите, по радиото. Когато аз ходех по клубове, в началото на кариерата ми, най-готиното нещо беше да отида някъде и да не знам какво ще чуя. За мен това е най-вълнуващото нещо – когато си тръгваш от парти да не знаеш парчетата, но да искаш да разбереш кои са.

Другият вариант е да отидеш на парти, защото си убеден, че ще чуеш точно определени парчета. Но ти можеш да слушаш тази музика на всяко комерсиално парти по света. За какво ти е да плащаш 50 евро, за да слушаш същото.

Банкок 2008 Снимка: facebook.com/djjohndigweed
Има ли нещо, което би те накарало да се промениш? Да преминеш откъм "тъмната страна"?

Занимавам се с това от доста време и не мисля, че има нещо, което може да ме промени. Щастлив съм, когато пускам музиката, която харесвам. Хората ме уважават, заради това, което правя. Може би било по-лесно да пускам по-комерсиални неща, може би хората ще ги приемат по-лесно, но няма смисъл, ако не харесваш това, което правиш. Искам да правя музика, която обичам и която ме вълнува, а не нещо друго, само защото ме чака тлъст чек накрая. Това не е нещо, което ме мотивира. За мен мотивиращо е, когато шоуто ми е минало добре, аз съм се представил добре и съм дал на хората музика, която никога не са чували преди и те са реагирали все едно познават парчетата... Ето това е постижение за мен.

Като си говорим за комерсиална музика, която може да ти донесе много пари... Какво е мнението ти за дъбстепа? Навлиза мощно напоследък...

Не знам много за него. Не бих могъл да го коментирам. Не е нещо, което бих правил. Не мога да кажа и че не ми харесва. Просто от ставането до лягането всеки ден аз слушам музиката, която харесвам. Не се задълбочавам в друг жанр. Ако започна да правя дъбстеп парчета, хората ще са доста изненадани. Слушам музиката, която харесвам.

А какво точно харесваш? Имаш ли нещо любимо в момента?

Преди време, когато имахме плочи и CD-та беше лесно да запомня парчетата, които харесвах. А сега е много трудно за запомня някой mp3 файл (смее се). Мисля, че са много добри времена за музиката. Има толкова много добри артисти, които правят страхотни клубни парчета.

Ти промотираш някои от тези артисти в Bedrock Records. Има ли някой нов продуцент или артист, който предстои да представиш на света скоро?

Electric Rescue прави много готина музика напоследък. Guy J е с лейбъла от доста време, но става все по-добър и по-добър. Той тъкмо стартира собствен лейбъл "Lost&Found", което е нов шанс за него.

Получаваш ли много музика от артисти и продуценти, които искат да подпишат с Bedrock?

Да, около 30-40 на ден.

Сам ли ги преслушваш?

Да, всъщност точно това правех, когато звънна.

Така ли? И добри ли са нещата днес?

Преслушах една част и съм отделил 45 силни, към които ще се върна отново, за да ги слушам по-задълбочено.

По какво определяш дали нещо става или не става?

Ако чуя нещо, което звучи ужасно и не ми харесва още от първия път, едва ли ще ми хареса след това. Търся интересни елементи, музикални откъси и дали всичко има някаква структура. Обикновено мога да преценя за няколко секунди дали ми харесва или не.

Получавал ли си някога музика от български продуценти и диджеи?

Трябва да помисля... (замисля се) Оказва се невъзможно да си спомня откъде идват всички тези тракове. Трудно ми е да запомня самите парчета, какво остава за произхода им.

Ясно. Сега за най-натоварения сезон – лятото. Предполагам, че вече е запълнено с участие. Накъде поемаш след София и има ли парти, което очакваш с нетърпение?

Идната седмица съм в Дубай, Израел, след това в Ибиза. Другата седмица съм в Полша, Испания и Русия. След това са Хонг Конг, Корея... И това е само през юли.

Това са много партита. Чудя се когато партитата са нещото, с което си изкарваш хляба, твоята работа, какво правиш за забавление? Когато имаш време, де...

Опитвам се да почивам (смее се). Пътувам много и е хубаво, когато мога да съм вкъщи и да почивам.

Мисля, че много хора ще се съгласят, че имаш една от най-готините професии на света, така че пожелавам ти да й се наслаждаваш още много години

Ами, занимавам се с това, за което мечтаех, когато бях малко момче. Единственото, което някога съм искал, е да бъда DJ, така че изживявам мечтата си. И точно затова няма да започна да пускам нещо, което не ми харесва. Ще продължавам да пускам музиката, която ме запали по диджейството. Да правя музика, само за да печеля пари не ми отива. Не така виждам живота си.

Благодаря ти, че отговори на въпросите ми. Ще се видим в неделя...

До неделя. Надявам се да не е като в Ада (смее се)

***

Hello Summer е безплатно лятно музикално Beck’sperience събитие на открито от ново поколение, което идва с амбицията да се превърне в ежегоден фестивал с най-доброто от световната електронна сцена. С него Metropolis и немска марка бира номер 1 в света – Beck’s - възраждат културата на незабравимите за всички стрийт паради, които обединиха и накараха да танцуват заедно десетки хиляди фенове на качествените забавления.