Американски федерален съдия определи, че изпълнението на проекта на Кристо за опаковане на част от р. Арканзас не може да започне, докато не бъде произнесено решението по делото, с което природозащитна организация иска да го блокира.

Съдията Джон Кейн обаче е уважил искането на компанията на Кристо да участва в делото. Така художникът ще може да защити интересите си като ответник пред Американското бюро по управление на земята.

Делото за блокирането на проекта на Кристо "Над реката" започна през февруари. Природозащитници искат да спрат осъществяването му, изтъквайки, че той ще се отрази зле на дивите видове, на трафика по магистралата край реката, на рафтинга и риболова.

Те твърдят, че при реализацията се изисква голямо сондажно оборудване, което обикновено се използва при минодобив и при мащабни строителни дейности. Според тях проектът по-скоро прилича на разработката на минерални ресурси, отколкото на изкуство.

Кристо иска да "опакова" част от р. Арканзас, като опъне алуминизиран плат над нея в щата Колорадо. Инсталацията от тъкан, създаваща илюзия за сребро, ще покрие 8 участъка от р. Арканзас с обща дължина 9,5 км за две седмици. През юли Кристо призна, че делото ще забави изпълнението на проекта му.