През 2013 г. с наградата "Александър Солженицин" ще бъде отличен поетът Максим Амелин, съобщи днес на страницата си във Фейсбук литературоведът и писател Александър Архангелски.

Наградата се присъжда на Амелин "за новаторския му подход, за разширяване на границите и възможностите на лиричната поезия, за развитие на многообразните традиции на руския стих и за обширната просветителска дейност за благото на изящната словесност". Победителят ще получи чек за 25 000 долара.

Максим Амелин е на 43 години. Автор е на няколко стихосбирки, сред които "Dubia", "Студени оди", "Конят на Горгона". Известен е още като преводач от латински и древногръцки. Освен това се занимава с издателска дейност. През 2008 г. е назначен за главен редактор на издателство ОГИ.

Наградата "Солженицин" се присъжда от 1998 година. Връчва се на писатели, които живеят в Русия и пишат на руски език. Сред носителите й са Олег Павлов, Елена Чуковская, Владимир Бортко, Инна Лиснянская и други. Два пъти като изключение наградата е присъждана посмъртно: на Константин Воробьов и на Виктор Астафиев.