Бостънският терористичен атентат бил предсказан в книгата "Heartbreak Hill" на писателя Том Лонърган още през 2002 г.

В романа авторът разказва за заговор на терористи, планирали да взривят бомби по време на маратона в Бостън. Въпреки че творбата видя бял свят преди 11 години, Лонърган подробно описва събития, които се оказват сходни с тези, които разтресоха САЩ на 15 април 2013 г. Названието на книгата е свързано с един от последните етапи преди финала на известния маратон.

Когато писателят разбрал за трагедията, той се обадил във в. "Хъфингтън пост" и припомнил на редакторите за своя роман. Лонърган го написал, след като самият той участвал в маратона.

Още тогава той застъпил тезата, че терористите могат да се възползват от тази масова проява, за да постигнат целите си. Но в книгата "Heartbreak Hill" не се стига до жертви, благодарение на навременната намеса на местен детектив. Авторът решил да напише романа след атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

Според вестника въпреки че събитията доста си приличат, едва ли сегашните атентатори са се вдъхновили от творбата на Лонърган, която навремето излязла в незначителен тираж и на практика била непозната за широката публика.