Американски учени обявиха, че имат нови доказателства в полза на тезата, че Пикасо е един от първите художници, използвали обикновена индустриална боя за картините си.

С уникален високоенергиен рентген учените от института за изкуство в Чикаго и от Националната аргонова лаборатория към Чикагския университет изследваха проби от картините на испанския художник, за да определят химическия състав на използваните бои. Резултатите показват, че той съответства на една от първите продавани бои за бита "Риполен".

Необичайната боя помага за зараждането на новия стил с лъскави образи с неясни линии, а понякога и стичащи се капки. Заради нея по картините няма следи от четки, изтъкват изкуствоведи. Бързосъхнещият емайл лак е съвсем различен от маслените бои, които са доминирали в живописта преди Пикасо.

Предишните опити да се изследват използваните от Пикасо бои не бяха успешни, защото съществуващата технология не позволяваше да се проникне достатъчно дълбоко в слоевете боя с необходимата висока резолюция.