На церемония в оперния театър "Фениче" във Венеция световноизвестният френски дизайнер от италиански произход Пиер Карден ще бъде удостоен с наградата "Лъвът на Венето".

Пиер Карден е почетен от родния му регион Венето за творческите му постижения и амбициозния му план да построи небостъргач от стъкло, наречен Дворец на светлината, за да съживи индустриална зона във Венеция.

Идеята на Карден да изгради 245-метрова стъклена сграда в индустриалната зона Маргера е толкова необикновена, колкото и много от модните му творения, предаде ДПА. Постройката ще наподобява три цветя във ваза. Извитите три кули с различна височина ще бъдат свързани с шест платформи. В сградата ще се помещават ресторанти, търговски център, концертна зала и кино. Проектът е на стойност около 3 милиарда евро.

Желанието на Пиер Карден е чрез Двореца на светлината да отдаде почит към италианските си корени. Дизайнерът е роден през 1922 г. близо до Венеция като Пиетро Кардини. Скоро след това семейството му се премества в Париж.

Като възможни места за построяването на Двореца на светлината са разглеждани Москва, Париж и градове в Китай. Предпочитанието на Карден обаче е към Венеция, защото смята, че по този начин ще обогати града с нов символ.

Жителите на Венеция обаче не са единодушни относно естетиката на проекта. Според някои подобна постройка ще дойде "в повече" на града. Особено проблемна е височината на Двореца на светлината – двойно по-голяма от тази на камбанарията на площад Сан Марко. Местните смятат, че дори и отдалечена от центъра на Венеция, постройката ще промени облика му.

Парите обаче имат думата в сериозно задлъжнелия град с намаляващо население. 60-етажният комплекс на Пиер Карден ще открие нови работни места във времето на икономическа криза - около 5000 за четирите години, предвидени за построяването му. Крайната цел са 7000 дългосрочни места в Двореца и компаниите-доставчици. С тези цифри дизайнерът си е осигурил подкрепата на кмета Джорджо Орсони.

Постройката ще бъде екологична и ще бъде обградена от огромно зелено пространство. Вече са преодолени възраженията на Контрола на въздушния трафик. Общината също подкрепя проекта, но архитектът Виторио Греготи призовава за някои промени, благодарение на които Дворецът по-добре ще се впише в пейзажа. Проектантът Родриго Базиликати обаче е против каквито и да е промени, които ще намалят внушителността на проекта. От своя страна Пиер Карден е убеден, че Дворецът на светлината ще се превърне в символ на Венеция, какъвто е камбанарията на площад Сан Марко.

Въпреки съмненията дали подобен модернистичен проект може да бъде осъществен, така че да се впише в древната архитектура на Венеция, строежът ще започне много скоро, след като бъде полученото окончателното одобрение. За 90-годишния Пиер Карден това ще бъде сбъдната отдавнашна мечта. Той нарече проекта "скулптура, в която хората ще могат да живеят".