Американският библейски историк и археолог от Университета на Северна Каролина в Шарлът, д-р Джеймс Табор е открил гробница, в която е бил погребан Исус.

Библейският учен изследвал древната йерусалимска гробница, датираща от първи век, с помощта на роботизирана камера. Тази пролет Discovery Channel, ще се излъчи документален филм за заключенията на археолозите.

В гробницата учените открили четири урни за съхранение на кости. Надписите върху тях са на рядка разновидност на гръцката азбука. На една от урните имало изображение на голяма риба, държаща човек в устата си. Според археолозите това е илюстрация на библейската притча за Йона. В ранните евангелски текстове "Знакът на Йона" бил интерпретиран като символ на Христовото възкресение.

"Ако някой ми беше казал по-рано, че в еврейска гробница от това време ще бъдат открити думи за възкръсване или изображение на Йона, бих отговорил, че това е невъзможно. Но доказателствата бяха пред очите ни, което ни накара да преразгледаме предишните си предположения, сподели проф. Табор.

"Това е забележително откритие, което представлява най-ранното археологическо доказателство за възкресението на Исус", заяви ученият пред Fox News. Интересно е, че новооткритата гробница се намира само на 200 м от прочутата "гробница на Исус, открита през 1980 г.