Издателството на Оксфордския университет избра "omnishambles" (пълна бъркотия) за дума на 2012 г. Точното определение на думата е "ситуация, която е изцяло извън контрол, характеризира се от серия гафове и непредвидени неща".

Всяка година Издателството на Оксфордския университет проследява как се променя английският език и избира дума, която отразява най-добре духа на годината. Обикновено то посочва отделни думи за британския и американския английски.

Тазгодишният шампион за Америка е "gif" - съкращение за графичен файлов формат, който се използва за изображения в интернет. Думата "omnishambles" беше изкована от сценаристите на сатиричното телевизионно шоу "The Thick of It" ("Насред нещата"). Тя вече се прилага за всичко от грешки на държавния пиар до пълната с кризи подготовка на Олипиадата.

Лексикографът Сузи Дент каза, че думата е избрана заради популярността й, както и заради "лингвистичната й продуктивност". Една друга забележителна производна от нея е "Ромни бъркотия" (Romneyshambles), каза тя. Този термин се използва подигравателно от британската преса, след като американският кандидат за президент Мит Ромни изрази съмнения дали Лондон е в състояние да домакинства успешно на Олимпиадата.

"Omnishambles" е избрана от кратък списък, в който бяха включени думите "порно за майки" (mummy porn) – жанрът, в който са бестселърите "50 нюанса", "зелено върху синьо" (green-on-blue) – военни нападения от сили, смятани от военните за неутрални, например, когато хора от афганистанската армия или полиция атакуват чужди войски. Олимпиадата предложи финалисти, като "медалирам" (to medal) и победния танц на бегача Мо Фара – "мобот" (Mobot).

Европейската финансова криза изкова думата "еврогедон" (eurogeddon), а технологиите осигуриха "втори скрийнинг" (second-screening) – да гледаш телевизия, докато използваш едновременно компютър. Социалните медии популяризираха акронима YOLO (човек живее само веднъж/you only live once). В краткия списък влезе и стара дума, получила нов живот – "плебс" (Pleb), подигравателният епитет за хора от по-низша класа. Твърди се, че тя е използвана от британския министър Андрю Мичъл за полицейски служител. Той отрече, но подаде оставка.

Всички думи в краткия списък бяха сензационни за 2012 г., но според специалистите няма гаранция дали някоя от тях ще остане достатъчно дълго в употреба, за да бъде включена в Оксфордския речник на английския език.