Карикатурист, известен с черния си хумор, и концептуалист, който организира срещи между хора, са сред претендентите за тазгодишната британска награда "Търнър" за съвременно изкуство.

Четиримата финалисти за престижната награда са популярният хуморист Дейвид Шригли, номиниран за експозиция от рисунки, снимки, скулптура и филм; Тино Сегал, който се е посветил да организира "срещи на живо", увличащи посетителя в диалог; Линет Ядом Боаке, първата чернокожа жена, номинирана за отличието, която рисува портрети на въображаеми хора; а също Лор Пруво – режисьорка с "изненадващи и непредвидими творби".

Победителят ще бъде обявен на 2 декември. Наградата за съвременно изкуство "Търнър" е учредена през 1984 г. с посредничеството на лондонската галерия "Тейт". Тя носи името на британския художник Джоузеф Търнър.

Присъжда се на млади творци, ненавършили 50 години, които живеят и работят във Великобритания и са имали самостоятелна изложба. Голямата награда е с парична равностойност 25 000 британски лири. Останалите финалисти получават по 5000 лири.

Тази година за пръв път наградата "Търнър" ще бъде връчена извън пределите на Англия - в северноирландския Лондондери, обявен тази година за Град на културата на Обединеното кралство.

От 23 октомври там ще бъде открита тримесечна изложба с творбите на номинираните за наградата "Търнър".