Известният български художник Недко Солаков задмина Кристо и Жан Клод, заставайки на 160-о място в световната класация на артистите, която прави artfacts.net. Класацията се оглавява от поп арт гуруто Анди Уорхол, следван от бащата на кубизма Пабло Пикасо. След Недко Солаков на 164 място попада световноизвестният артист Аниш Капур.

Недко е роден в Червен бряг и е син на големия наш скулптор Митьо Солаков. Завършва живопис в Националната художествена академия в София при проф. Мито Гановски.Редовно участва в международни фестивали и биеналета, между които многократно в Истанбулското биенале (1992, 1995 и 2005) и във Венецианското биенале, където е български представител през 1999 г.

През 2007 г. е поканен за втори път от организаторите на Венецианското биенале, където получава отличие от журито, а с две свои работи се превръща в единствения български художник, участвал в най-голямата изложба на съвременно изкуство - Документа в Касел. С инсталацията „Строго секретно“ той участва в Документа XII, а след това и в Документа XIII – с инсталацията Рицари (и други сънища), 2010-2012, показана в музея на братя Грим в Касел.