Нито един български университет не е попаднал в класацията за 2011 г. на университетите по света по авторитет Times Higher Education World Reputation Rankings, съставена от британското сп. Times Higher Education съвместно с агенция Томсън Ройтерс.

На първо място е Харвардският университет (САЩ), следван от Масачузетския технологичен институт (САЩ) и Кеймбриджския университет (Великобритания).

На четвърта позиция е Станфордският университет, следван от Калифорнийския университет в Бъркли, като и двата са в САЩ. Шести е Оксфордският университет във Великобритания, следван от Принстън в САЩ.

Токийският университет е поставен на престижното осмо място, като след него се нареждат Йейлският университет в САЩ и Калифорнийският технологичен институт, известен още като Калтек, също в САЩ.

Общо в класацията са включени 100 вуза, от които 44 са американски. Броят на британските висши учебни заведения е намалял тази година от 12 на 10.

В същото време са се укрепили позициите на азиатските университети от Япония, Китай, Сингапур, Индия и Южна Корея. Япония е представена с пет вуза, класирани сред първите 100 най-авторитетни университета по света.

Класацията на 100-те най-авторитетни университета е съставена на базата на анкета, в която са участвали учени от различни области на познанието. Всички те са се включили в анкетата доброволно. При попълването на въпросниците те са работили в сферата на науката и образованието средно 16 години.

Авторите на класацията са изходили от предположението, че хората, работещи в науката и образованието, често общуват помежду си както в неформална обстановка, така и на конференции, затова имат вярна представа за положението в различните вузове.

Общо в съставянето на класацията са участвали 17 554 души от 149 страни, основната част от които (около 44%) от Северна и Южна Америка, 28% от Европа, 25% от Азия и Океания и около 4% от Африка.

В класацията на най-добрите университети по света за 2011-2012 г. – The World University Rankings, в която са включени 400 вуза, на първо място е Калифорнийският технологичен институт, следван на втора позиция от Харвардския университет, а на трета от Станфордския.

В класацията на четвърта позиция е Оксфордският университет, следван от Принстън, Кеймбридж и от Масачузетския технологичен институт. На осмо място е лондонският Импириъл колидж, а на девето е Чикагският университет. На десета позиция е поставен Калифорнийският университет в Бъркли.

Московският държавен университет "Ломоносов" и Санктпетербургският държавен университет също са попаднали в класацията, която се съставя от 2004 г.

В топ-400 на най-добрите университети в света са намерили място четири турски вуза – Университета Билкент, Истанбулският технически университет, Близкоизточният технически университет и университета Богазичи.

Гърция е представена с Критския университет. Чешкият Карлов университет е в групата от 301 до 350, където попадат още Варшавският университет и Ягелонският университет от Полша.

В третата класация, тази на най-добрите европейски университети през 2010-2011 г., на първите три места се нареждат британски вузове – Кеймбридж, следван от Оксфорд и на трето място от лондонския Импириъл колидж.