Художници, колекционери, галеристи и любители на изкуството тази седмица се събират в Хонконг за първото организирано там издание на изложението "Арт Базел".

Около 2000 художници и 245 галерии с международна репутация ще бъдат представени на изложението на съвремненното изкуство, което се открива в четвъртък и ще продължи 4 дни.

За пръв път "Арт Базел" е в Азия след изданията си в Швейцария и САЩ. "Арт Базел" действително допринася за това в съзнанието на хората да се запечати статутът на Хонконг като дестинация за изкуството в Азия, заяви директорът на изложението Магнъс Ренфру. В Азия има повече милиардери, отколкото в Европа. 11 галерии отвориха врати в Хонконг от 2011 г."

През 2012 г. започна строежът на голям културен и артистичен център на брега на Хонконгския залив. Проектът на центъра, който трябва да отвори врати през 2017 г., е дело на британския архитект Норман Фостър. В музея на центъра ще се съхранява колекция от произведения на модерното китайско изкуство, включително творби, предоставени от швейцарския колекционер Ули Зиг.

Редица художници представят свои творби в рамките на изложението. Първата изложба на братята Чапман - Яковос "Джейк" и Константинос "Динос", от Великобритания е в галерията "Уайт кюб", докато Такаши Мураками излага творбите си в галерия "Перотин". За галеристите в Хонконг е важно, че "Арт Базел" ще хвърли светлина върху творчеството на художниците, което те представят.