Британският певец Мориси повече от три десетилетия разделя музикалните фенове с противоречивите си възгледи. Сега той вся смут в литературния свят, след като издателство "Пенгуин" се съгласи да публикува автобиографичната му книга като класика.

Решението автобиографията на Мориси, която излиза днес на книжния пазар, да бъде издадена от подразделението "Пенгуин Класик", отрежда на бившия фронтмен на The Smiths място в компанията на класици като Оскар Уайлд, Том Харди и Вергилий.

Преди две години 54-годишният Мориси заяви за Би Би Си, че иска книгата му, озаглавена "Автобиография", да бъде публикувана именно от "Пенгуин Класик" - подразделението на "Пенгуин", стартирало преди близо 70 години с превод на омировата "Одисея".

Съгласието на издателството да нареди певеца сред класиците предизвика разгорещен дебат. Преданите фенове на Мориси твърдят, че словата му за любов и самота не могат да бъдат нищо друго, освен класика. Други възприемат ситуацията като шега, а трети се възмущават, че по този начин се обезценяват принципите на "Пенгуин Класик".

Оуен Девъру, лектор по социология от университета на Лимерик и съавтор на книга за културното влияние на Мориси, казва, че първоначално е останал с впечатлението, че искането на певеца към издателството е в типичния му ироничен и себекритичен стил.

"Като се замислих обаче, си казах "Защо не"? Решението на "Пенгуин" може и да изглежда дръзко, но Мориси е класик във всеки смисъл на думата. Защо "класика" да е понятие, резервирано само за покойници?", пита Девъру.

На сайта си издателство "Пенгуин" отбелязва, че през 2006 г. Мориси е обявен за втората най-велика жива икона на Великобритания след естественика сър Дейвид Атънбъро.

"Масово се шири схващането, че повечето поп звезди трябва да са се преселили в отвъдното, за да бъдат обявени за икони. Мориси получи този статут приживе", казват издателите, отказвайки по-нататъшни коментари.

В Туитър също се вихри разгорещен дебат. Потребителите отправят упреци към Мориси, описвайки желанието му да бъде издаден като класик като "чист нарцисизъм". "Не стават ли книгите класика, когато докажат стойността си с течение на времето?", питат други. Не са малко и хората, които смятат, че цялата ситуация е шега с рекламна цел.

Самият Мориси не е взел отношение по темата и според "Пенгуин" единствената му изява ще бъде подписване на автобиографичната книга в Гьотеборг, Швеция.