Документалният филм за Симеон Сакскобургготски - "Момчето което беше цар“, ще има ексклузивна прожекция на 15 юни в зала 1 на НДК. Изборът на тази дата не е случаен – 16 юни е рожденият ден на Симеон Сакскобургготски, обясняват създателите на лентата. Прожекцията цели да провокира дебат и една символична равносметка на последните 20 години политически живот в България.

Кадър от филма

"Филмът ни засяга особено важна и деликатна за съвременната българска общественост тематика, тази за вярата в демокрацията и сантименталната и противоречива носталгия по бившия цар и бивш министър-председател на България Симеон Сакскобургготски. Биографията на Симеон се превърна в събирателен образ на много съществени трансформации през последните години“, споделя Мартичка Божилова, продуцент на "Момчето което беше цар". Режисьор и сценарист на филма е Андрей Паунов ("Георги и пеперудите").

Торта във формата на Симеон Сакскобургготски

Световната премиера на филма бе през септември миналата година в рамките на най-мащабния фестивал в света, Международния филмов фестивал в Торонто, Канада, последвана от европейска премиера на престижния фестивал "BFI London International“.

Водещото издание "Тайм Аут Лондон“ коментира филма така: “Ерол Морис среща братя Коен в този филм – един истински деликатес...”, а "Варайъти“ определи монтажа като първокласен. Безспорната сила на филма е балансът на полярните позиции по темата, особено в нашето общество.

"Момчето което беше цар“ на 15 юни от 19:00 часа в зала 1 на НДК.