Актрисата Синтия Никсън, известна с ролята на Миранда Хобс в телевизионния сериал "Сексът и градът", ще изпълни главната роля в биографичния филм, разказващ за живота на американската поетеса Емили Дикинсън.

Филмът ще се нарича "Тиха страст" ("A Quiet Passion"). Режисьор на лентата ще е британецът Терънс Дейвис ("Далечни гласове, застинали животи", "Дълбоко синьо море"). Той е автор и на сценария. Според признанието на Дейвис, той още от самото начало си е представял именно Синтия Никсън в ролята на писателката Емили Дикинсън.

Емили Дикинсън е родена в Масачузетс през 1830 г. Била е много затворен човек. Тя е автор на около 1800 стихотворения, от които приживе са отпечатани не повече от десетина (повечето източници назовават от седем до десет). Даже и това, което публикува, е подложено на сериозна редакторска преработка, за да се приведат стиховете й в съответствие с поетическите норми на времето.

Стиховете на Дикинсън нямат аналог в поезията на своето време. Много от тях съдържат непривична пунктуация и главни букви. Голяма част от стиховете съдържат мотива на смъртта и безсмъртието, от който са проникнати писмата на поетесата към приятелите й.

Въпреки че повечето от нейните познати знаят, че Дикинсън пише стихове, мащабите на творчеството й стават известни едва след нейната смърт, когато по-малката й сестра Лавиния открива непубликуваните произведения през 1886 г.

Първата стихосбирка е публикувана през 1890 г., а стиховете са подложени на много редакторски промени. Пълно и почти нередактирано издание прави Томас Джонсън през 1955 г. Въпреки че публикуваните стихове предизвикват неблагоприятни отзиви на критиката в края на XIX и началото на XX век, в наши дни Емили Дикинсън е смятана за един от най-великите американски поети.