Американският режисьор, сценарист и продуцент Майкъл Ман ще оглави журито на Венецианския филмов фестивал, който ще се проведе тази година от 29 август до 8 септември. Той е автор на филмите "Али", "Хенкок", "Маями Вайс" и "Жега".

Новият директор на фестивала Алберто Барбера е убеден, че Ман е един от най-влиятелните и представителни фигури в съвременното американско кино.

През последните години все повече американски филми участват в престижните европейски кинофестивали. Така например на неотдавна завършилия Кански кинофестивал участваха осем ленти от САЩ и Канада. Наистина нито една от тях не получи награда.

Тазгодишното събитие във Венеция се отличава от предишните осем със смяната на ръководителя. Предишният директор Марко Мюлер подаде оставка, след като не успя да се договори за строителството на нов фестивален дворец.

Конкурсната програма ще бъде обявена в август. За момента е ясно, че броят на филмите ще бъде по-малък от обичайното – не повече от 20. Предполага се, че в рамките на конкурса или извън него ще бъде показан последния филм на 103-годишния португалски класик Мануел де Оливейра.

Почетен "Златен лъв" за принос в киноизкуството ще получи 83-годишният италиански режисьор Франческо Рози, автор на филмите "Делото Матеи" (1972) и "Христос е спрял в Еболи" /1979/.