Филмът "Линкълн", проследяващ историята за борбата на президента Ейбрахам Линкълн да сложи край на робството, получи 10 номинации за наградите БАФТА, които се приемат за британския еквивалент на "Оскар"-ите, предаде Ройтерс.

С по девет номинации са филмите "Клетниците" и "Животът на Пи", които ще си съперничат с "Линкълн”, "Арго” и "30 минути след полунощ” в категорията за най-добър филм.

В категорията за най-добър британски филм са номинирани лентите "Анна Каренина”, "Най-екзотичният хотел Мариголд”, "Клетниците”, "Седем психопата” и "007 Координати: Скайфол”.

Майкъл Ханеке, Бен Афлек, Куентин Тарантино, Анг Лий и Катрин Бигалоу ще си оспорват отличието за най-добър режисьор. Афлек е номиниран и в категорията за най-добър актьор, заедно с Брадли Купър за "Наръчник на оптимиста”, Даниел Дей-Люис за "Линкълн”, Хю Джакман за "Клетниците” и Хоакин Финикс за "Учителят”.

Емануел Рива, Хелън Мирън, Дженифър Лоурънс, Джесика Частейн и Марион Котийар ще спорят за награда БАФТА за най-добра актриса.

Носителите на наградите БАФТА ще станат ясни на церемония в Лондон на 10 февруари.

Целият списък с номинираните в отделните категории можете да намерите на сайта на наградите>>