Кръжок по витраж предизвика неочакван интерес сред учениците. Той е част от програма "Успех" на образователното министерство, която възражда познатите от близкото минало кръжоци в училищата.

Само за месец 1/3 от учениците в шуменско се запалиха по различните извънкласни форми на обучение. Кръжокът по витраж е сред най-посещаваните в шуменската математическа гимназия, където учениците с ентусиазъм правят картини от стъкло.

"Могат да се правят всевъзможни работи, като огледала свещници, осветителни тела – е чак толкова сложни работи тук няма да правим, но вече имаме едно огледало, проекти за още две са започнати”, разказва Таня Вескова – преподавател по "Изобразително изкуство" в гимназията.

"Освен това идеята на този проект е и да се ангажират ученици, които имат проблеми. Тоест идеята е да се привлече вниманието на учениците и да се създадат условия за задържане в училище на тези от тях, които в известна степен са застрашени от отпадане”, коментира Светлана Милева от Регионален инспекторат по образованието – Шумен.

Целта извънкласните дейности е да се осмилси и уплътни свободното време на учениците с полезни занимания. Според експертите, кръжоците имат и друг позитив - подпомагат развитието на талантливите деца.