Седем книги са включени в краткия списък на престижната и странна британска литературна награда "Диаграма". Отличието ще бъде присъдено днес.

Победителят се определя след гласуване на читатели в интернет сайта thebookseller.com. "Диаграма" отличава литературна творба с най-идиотско заглавие.

В краткия списък за наградата тази година попада книгата "Един век на добив на пясък от Бристолския канал" на Питър Госъм, документираща търговията с пясък, извличан от Бристолския канал, отделящ Южен Уелс от графствата Девън и Самърсет в Англия.

В списъка е и кулинарната творба "Да готвиш с Пу" на Сайюд Дивон, обобщаваща типични тайландски готварски рецепти. На тайландски думата "пу" означава "рак" – което пък е прякорът на автора на книгата.

За наградата ще се бори и произведението "Различните модели естонски чорапи по света" на Айно Праакли, която представя различните видове чорапи и чорапогащи, продукт на технологията на естонското плетиво.

Книга, посветена на странен психически синдром и озаглавена "Великата сингапурска пенисова паника и бъдещето на американската масова истерия" на Скот Менделсън, също е в краткия списък за отличието "Диаграма". В нея авторът прави задълбочен анализ на епидемията на синдрома Коро, поразила Сингапур през 1967 г. Синдромът Коро е психическо заболяване и мъжете, страдащи от него, смятат, че техният пенис и техните тестиси непрекъснато се стопяват и накрая ще изчезнат.

"Таксономия на офис столовете" на Джонатън Оливарес, проследяваща еволюцията на офис столовете, и "Гъбата в християнското изкуство" от Джон Ръш, в която авторът твърди, че Иисус е въплъщение на божествената гъба аманита мускария, също са в краткия списък.

За фаворит за наградата е сочена книгата "Дневникът на господин Андох от Пенините – спомени на един японски инспектор на пилешкия пол през 1935 г. в Хебдън бридж" от Стивън Къри и Такайоши Андох, разказваща историята на японеца Коичи Андох, който се установил в графство Йоркшър през 30-те години на миналия век, за да посвещава работниците в птицеферма в град Хебдън бридж в планинския масив Пенините в тайните на изкуството да определят пола на пилетата за един ден.

Наградата "Диаграма" е създадена през 1978 г. За първи път тя е присъдена на книгата "Протоколи от втората международна среща, посветена на голите мишки".

През годините отличието са печелили още книгите със заглавията "Радостта на пилетата", "Мадам в ролята на предприемач – мениджмънт на проституцията в домашни условия", "Последен шанс в любовта – любовни романси в терминален стадий", "Оралният садизъм и личността на вегетарианеца", "Наръчник за безопасност на лесбийските садомазохистични практики", "Повторна употреба на старите гробове", "Археология на американските задниците", "Голямата книга на лесбийските конни истории", "Как да живееш с полудял за секс задник" и други.