Най-големият кинофестивал в Северна Америка започва утре в Торонто със световната премиера на игралния филм за основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

Трилърът "Петата власт" с режисьор Бил Кондън е по книгата на Даниeл Домшайт-Берг, бивш говорител на Уикилийкс и дясна ръка на Асандж. Той проследява пътя на основателя на сайта и това, което го кара да разкрие безпрецедентно хиляди поверителни документи. В главната роля е актьорът Бенедикт Къмбърбач.

38-ият Международен кинофестивал в Торонто, който ще продължи до 15 септември, ще предложи 146 световни премиери, сред които много обсъжданите нови филми на канадските режисьори Пол Хагис и Дени Вилньов. На него ще бъдат представени общо 366 игрални и късометражни продукции от 70 страни.

Програмата включва и някои много очаквани филми, които преди дни бяха представени на фестивалите във Венеция и Телюрайд, като "Гравитация" с Джордж Клуни и Сандра Бълок, "Дванайсет години роб" на Стив Маккуин, "Ден на труда" на Джейсън Райтман. Мерил Стрийп и Джулия Робъртс ще преминат по червения килим за световната премиера на "Август: Окръг Осейдж".

Режисираният от Джон Уелс филм е адаптиран по едноименния роман, удостоен с награда "Пулицър". Колин Фърт изпълнява главната роля в лентата "The Railway Man", заснета по действителната история на британски войник, пленен от японците по време на Втората световна война.

Във филма, режисиран от Джонатан Теплицки, участва още една носителка на "Оскар" - Никол Кидман. Публиката на кинофестивала в Торонто ще види и "драматично" отслабналия Матю Макконъхи във филма "Dallas Buyers". За ролята си на реална личност - активиста в борбата срещу СПИН Рон Удръф, актьорът свали 18 килограма.

За изпълнението на Макконъхи вече се говори, че е достойно за "Оскар". Израсналият в Онтарио режисьор Пол Хагис, който спечели две награди на американската Академия за кинематографично изкуство и наука за филма си "Сблъсъци", се завръща в Торонто със световната премиера на новата си лента.

Филмът "Third Person" на Хагис проследява скритите взаимоотношения между трима мъже, чиито роли се изпълняват от Лиъм Нийсън, Ейдриън Броуди и Джеймс Франко. Дени Вилньов ще представи с трилъра си "Prisoners" с участието на Хю Джакман и Джейк Гиленхал.

Учреденият през 1976 г. кинофестивал в Торонто е сред водещите филмови прояви в света и често служи като стартова площадка за международни продукции, търсещи разпространение в Северна Америка. На него не се присъждат награди, но е смятан за начало на оскаровия сезон. Сред откритията му са филми като "Беднякът милионер", "Речта на краля" и "Арго", които впоследствие триумфираха на наградите "Оскар".