Тазгодишният 66-и кинофестивал в Кан ще бъде открит на 15 май с прожекция на филма "Великият Гетсби" на австралийския режисьор Баз Лурман.

Лентата ще бъде представена в 3D формат извън конкурсната програма. "За втори път в историята на феста, след кинотворбата на Пит Доктър "В небето 3D", той ще бъде открит с прожекция на филм в 3D формат", се изтъква в официалното прессъобщение. В същия ден "Великият Гетсби" по едноименния роман на Скот Фицджералд ще излезе на екран в цяла Франция.

"За целия екип, който работи над "Гетсби", е голяма чест, че с прожекцията на нашия филм ще бъде открит фестивалът в Кан", отбеляза Лурман. "Аз съм горд, че отново се връщам в тази страна и на този фест, които винаги са се отнасяли към мен благосклонно. И съм щастлив, че кинотворбата ще бъде показана в Кан, съвсем близо до Сен Рафаел, където Скот Фицджералд е
написал най-проницателните и вълнуващи епизоди от своя удивителен роман".

Организаторите на кинофорума подчертаха, че изигралият главната роля във "Великият Гетсби" американски актьор Леонардо ди Каприо не е много чест гост в Кан. Последния път той участва във феста като продуцент на документалния филм "11-ят час", посветен на проблемите на екологията.

Екранизацията на най-известния роман на Скот Фицджералд пресъздава неповторимата атмосфера, обхванала Източното крайбрежие на САЩ през 20-те години на миналия век. В центъра на повествованието е романтичната и трагична фигура на Джей Гетсби, пречупена през погледа на неговия приятел Ник Карауей /Тоби Магуайър/.