Джеймс Камерън разкри, че след продълженията на "Аватар" ще се заеме с екранизацията на романа на Тейлър Стивънс "The Informationist". Главната героиня в романа е Ванеса "Майкъл” Монро, която е сравнявана с Шерлок Холмс и Лизбет Саландър от трилогията на Стиг Ларшон "Милениум".

Монро търгува с информация за богати клиенти. Героинята е отгледана контрабандисти на оръжие в Африка, но живее и работи в САЩ, когато нов клиент я наема да открие дъщеря му и Монро трябва да се върне в Африка.

"Ванеса "Майкъл” Монро на Тейлър Стивънс е интригуваща и завладяваща героиня с пъргав ум и жажда за приключения. Любопитни за мен са емоциите й и неочакваната любовна история. Нямам търпение да пресъздам нея и света й на големия екран”, споделя Джеймс Камерън в изявление.

Режисьорът на "Аватар” ще продуцира "The Informationist" заедно с дългогодишния си сътрудник Джон Ландау, с когото работи над "Аватар" и "Титаник". Очаква се двамата скоро да наемат сценарист за лентата.

Работата по продукцията няма да започне преди Камерън да приключи с "Аватар" 2 и 3. По-рано тази година режисьорът на блокбастъра разкри, че се надява сценариите за двете продължения да бъдат готови до края на годината, за да могат снимките да започнат в началото на 2013-а. Камерън планира да снима двете продължения едновременно. Официално не са обявени дати за премиерите на филмите.