Испанският "Ел Селер де Кан Рока" в град Жирона оглави класацията за най-добрите ресторанти на света за 2013 година, изготвена от британското издание Reastaurant.

Заведението се държи от тримата братя Рока. То изпревари в класацията 50 други реномирани заведения, състезаващи се за титлата.

"След като изкара две години на втора позиция, "Ел Селер" си размени мястото с датския "Нома", който оглавяваше класацията ни през последните три години", заявиха организаторите.

Заведението от Копенхаген загуби титлата си, след като през месец февруари 63 негови клиенти получиха хранително отравяне.

В ресторанта на братята Рока, който е оценен с три звезди от гастрономичния гид "Мишлен", ролите са строго разпределени. Хоан е диригентът в кухните, Хорди отговаря за сладкишите а Хосеп е шеф на сомелиерите. Заведението получи световно признание с микса си от каталунски ястия и авангардни кулинарни техники, както и заради невероятна гостоприемност на братята
Рока.

В първата петица следват ресторантите "Нома" от Копенхаген, Дания, "Остерия Франческана", Модена, Италия, "Мугариц", Сан Себастиан, Испания, и "Илевън Медисън парк", Ню Йорк, САЩ.

Лондонското заведение "Динър" на британския майстор кулинар Хестън Блументал е класирано на седмо място.

Франция е най-добре представената страна в класацията, заедно със САЩ, с шест отличени заведения, но тя не фигурира в първата десетка. Първото класирано френско заведение "Л'Арпеж" e поставено на 16-а позиция.