Писателката Исабел Алиенде е отличена с литературния приз "Ханс Кристиан Андерсен" за качествата й на разказвач и дарбата й да омагьосва читателите, се казва в комюнике на властите в Оденсе.

Наградата "Ханс Кристиан Андерсен" се присъжда на творци, пишещи в традицията или духа на датския писател, създал незабравими детски приказки като "Малката русалка" и "Грозното патенце".

Отличието е придружено от 500 000 крони (67 260 евро), бронзова статуетка, изобразяваща Грозното патенце. То ще бъде връчено на 30 септември в Оденсе – родния град на датския писател.

Друга, по-известна награда на името на Ханс Кристиан Андерсен, се връчва от 1956 г. за автори и илюстратори на детски книги. Исабел Алиенде е третият писател, отличен с приза, след бразилеца Паулу Коелю през 2007 г. и британката Джоан Роулинг през 2010 г.

69-годишната Исабел Алиенде е авторка на 19 книги на испански, преведени на 35 езика. От книгите й, по-известните от които са "Къщата на духовете", "Моята измислена страна" и "Зоро: Легендата започва", са продадени 35 млн. екземпляра.