Сцените със силен еротичен заряд, като тези от "Първичен инстинкт", все по рядко ще се появяват на екран, за сметка на зрелищни екшъни със специални ефект.

Холивудските продуценти загърбват секса в големите продукции не само от страх да не получат отметката "за над 18-годишни", която ограничава широкия достъп на зрителите в киносалоните. Те следват и друга пазарна тенденция, наложила се през последните години. Все по-често жените са тези, които избират коя прожекция да се гледа. Сега най-касови се оказват продукциите с красиви мачо герои в главните роли с динамично действие и множество специални ефекти.

Спецовете в киноиндустрията отбелязват почти пълното отстъпление на сексуалните сцени през последните 18 месеца. Те не фигурират дори в сценариите, предложени за филмиране. А когато присъстват, продуцентите ги премахват, защото заради тях се лишават от младата аудитория, която обикновено пълни салоните.

Експертите изтъкват, че тази тенденция проличала и на тазгодишните "Оскар"-и. В номинираните ленти имало доста насилие, но почти никакви откровени секссцени. А тези продукции с множество креватни изпълнения, като "Вестникарчето" с Никол Кидман и "Сеанси" с Хелън Хънт, се представиха твърде разочароващо в бокс-офиса.

Според проучване, поръчано от киностудията "Уорнър брос", жените над 25 години са тези, които най-често решават кой филм да гледа партньорската двойка. Статистиката отбелязва спад в продукциите "само за възрастни", които са се сринали във Великобритания до 8 на сто от заснетите ленти миналата година.