Питър Джаксън ще превърне чаканите с голям интерес от зрителите два филма от поредицата "Хобитът" в трилогия.

В началото на юли режисьорът на поредицата "Властелинът на пръстените" приключи продължилите 266 дни снимки в Нова Зеландия и се предвиждаше заснетият материал да бъде разделен на две части, озаглавени "Хобитът: Неочаквано пътешествие" и "Хобитът: Дотам и обратно".

Неотдавна обаче се появиха слухове, че ръководители на компанията "Уорнър брос" са предложили на Джаксън филмовата поредица да стане по-голяма. Сър Иън Маккелън, който изпълнява ролята на Гандалф, и Джаксън потвърдиха новината. Двата филма "Хобитът" ще прераснат в три, е написал актьорът в Туитър.

Джаксън пък поясни на страницата си във Фейсбук, че взел решението заедно със сценаристите Фран Уолш и Филипа Бойенс. "Едва след края на снимките можехме спокойно да гледаме заснетия материал, заяви режисьорът. Наскоро Фран, Филипа и аз направихме точно това и за пръв път гледахме първия филм след първоначалния му монтаж и голяма част от втория. Наистина ни харесаха начинът, по който е разказана историята, силата на персонажите и актьорският състав, който им вдъхва живот. Това ни накара да потърсим отговор на въпроса "Имаме ли възможност да разкажем повече неща, свързани с тази история?". Отговорът ни
като кинодейци и фенове е безусловно "Да". Имам удоволствието да оповестя, че двата филма стават трилогия."

Първият филм от трилогията "Хобитът", базирана върху книгата на Дж. Р. Р. Толкин, трябва да се появи по екраните през декември. Ролята на Билбо Бегинс се изпълнява Мартин Фрийман.