Анри Лоарет, генерален директор на най-посещавания музей на планетата - парижкия Лувър - е решил да напусне заемания от него пост, след като изтече договорът му през април 2013 г.

Лоарет, който тази година навърши 60 години, бе начело на Лувъра в продължение на почти 12 години – от 14 април 2001 г. Според закона генералният директор на главния музей на Франция се назначава от държавата за срок от 4 години.

"Анри Лоарет е информирал президента и министъра на културата за решението си да не се кандидатира за нов мандат" – съобщава източник от ръководството на Лувъра.

"След почти 40 години, посветени на музейния живот, и с приключването на двата инициирани от него проекта – откриването на нов отдел за ислямско изкуство и създаване на филиал в Ланс – Анри Лоарет е решил да се посвети на нова дейност и да даде възможност на Лувъра да започне да пише нова страница в историята си" – съобщават от Лувъра.

Според източник от близкото обкръжение на Лоарет той е решил да опита силите си на друго поприще, но отново в служба на държавата.

През годините, откакто Лоарет ръководи Лувъра, броят на посетителите в него почти се е удвоил. Докато през 2001 г. те са били близо 5,1 милиона души, през 2006 г. вече са над 8 милиона. Тази година се очаква да има нов максимум – около 10 милиона посетители.