Индийската актриса Айшвария Рай получи снощи в Мумбай френския Орден на изкуствата и литературата, съобщи френското посолство.

Наградата била връчена на 39-ия рожден ден на бившата Мис Свят и е "признание за неоценимия й принос в киното и развитието на френско-индийското сътрудничество в киното, изкуството и културата", съобщи посолството в комюнике.

В присъствието на семейството си, Айшвария Рай Бачан получи ордена от френския посланик в Делхи - Франсоа Ришие.

Франция трябваше да й връчи отличието през юли 2001 г., но церемонията беше отменена в последния момент "от солидарност и съчувствие" към жертвите на три бомбени атентата, които станаха същия ден в Мумбай. Те отнеха живота на 17 души и раниха над 130.

Актрисата е омъжена за Абишек Бачан - боливудски актьор и син на най-голямата звезда в индийското кино - Амитаб Бачан, който през 2007 г. беше удостоен с френския Орден на Почетния легион.

Бившата Мис свят от 1994 г., която постигна световен успех с ролите си както в индийски, така и в международни продукции, стана през 2003 г. първата индийска актриса, избрана за член на журито на фестивала в Кан.