Еstruna е пълноводната река, в която са се влели две традиции,
Estruna е преплитане на няколко нишки,
Еstruna е предизвикателство за дръзките,
Еstruna е срещата на кръстопътя на изкуството,
Estruna е вокална въздишка - Е Струна!

Така създателите на проекта описват творението си, а иначе казано...

Esrtuna е музикален проект, в който фламенкото се среща с българската традиция, обогатени от етно-джаз езика на Антонио Форчоне (акустична китара), Рено Гарсия-Фонс (контрабас) Агустин Диасера (перкусия) и Теодосий Спасов (кавал), който извежда проекта от жанровата рамка и пренася слушателите в света на прекрасното и непознатото.

Премиерата на новия музикален проект е на 24 април в зала "България" от 19:30 ч.

Първите репетиции по новия проект Estruna се случиха през миналата година в София и бяха документирани във филма на Марина Евгениева "Отвъд нотите".

В репертоара на Estruna влизат няколко класически фламенко песни, като "La leyenda del tiempo" и "La Aurora de Nueva York" на Федерико Гарсия Лорка, авторски композиции на Антонио Форчоне и Рено Гарсия-Фонс (Alhambra, Nostalgia, Agua Dulce и Enamorado), а от нашия фолклор ще разцъфнат "Лале ли си, зюмбюл ли си", "Рофинка болна легнала" и "Снощи съм минал, кузум Еленке". Музикантите са подготвили и изненада на слушателите – специално написани за проекта нови песни.

Композициите са с нови аранжименти, дело на музикалния директор на проекта - Антонио Форчоне, а вокалните партии на "Нови български гласове – Лалетата", които също са част от проекта, са дело на доц. Георги Петков.

Билетите за премиерата на Еstruna се продават в мрежата на Тикет Плюс, на касата на зала "България", в "Дюкян Меломан" и на www.ticketplus.bg. Билетите са от 30 до 60 лв и влизат в продажба от днес - 1 февруари.