Какте вече отбелязахме, светът е Олимпиада! И всеки ден ще е така до... края на спортното зрелище в Лондон след 17 дни. Или до победата, както ви харесва. Очакванията са големи, рекордите започнаха да падат, а току виж паднала и някоя история, достойна за филм.

И като заговорихмe за филми (съвсем умишлено), онлайн списанието shortlist.com публикува селекция на 10-те най-добри филмa с олимпийска тематика. Редакторите правят уточнението, че може би са пропуснали някое достойно заглавие, но ние им се доверяваме и оставяме на вас възможността да допълните списъка с предложения в коментарите. Филмите не са подредени по хубост, но вие можете да си ги класирате и да споделите личните си фаворити отново в коментарите.

Олимпия (1963)

Филмът е посветен на 11-ата лятна Олимпиада в Берлин през 1936г. Режисьор на документалната лента е Лени Рифенщал.

Леден болид (1993)

Филмът, който отчасти се базира на действителни събития, проследява историята на националния отбор по бобслей на Ямайка и участието му в Зимните Олимпийски игри през 1988г.

Прифонтейн (1997)/ Without Limits (1998) 

 Два филма по действителен случай за американския бегач на дълги разстояния Стив Прифонтейн, който умира едва 24-годишен в автомобилна катастрофа.

Във филма от 1997-а главната роля се изпълнява от Джаред Лето. 

Огнените колесници (1981)

Абсолютна класика! И този факт ви става ясен още в първите минути на филма – мъже тичат по плажа на фона на Vangelis – епично. Действието се развива преди и по време на Летните Олимпийски игри през 1924г. В Париж. Режисьор на лентата е Хю Хъдсън, който тази година беше в България за София Филм Фест.

Чудо (2004)

Филмът е за националния отбор по хокей на САЩ. Действието се развива по време на Олимпийските игри през 1980г. Главната роля – на треньора, е поверена на ветерана Кърт Ръсел.

Мюнхен (2005)

Филмът на Стивън Спилбърг е по действителен случай и разказва за трагичния инцидент по време на Олимпиадата през 1972г. в Мюнхен, когато 11 израаелски спортисти и членове на делегацията на страната са убити от палестински терористи, членове на „Черен септември“.

Кънки с остър връх (1992)

Филмът представя подготовката на новосформирана двойка по фигурно пързаляне за Олимпиадата в Канада през 1988г.

Tokyo Olimpiad (1965)

Документален филм за Олимпиадата в Токио през 1964г. Филмът е спонсориран от правителството на Япония и е имал за цел да представи „новата“ Япония след Втората световна война.

Downhill Racer (1965)

Филмът разказва за амбициозен и арогантен скиор, чийто лош характер засенчва таланта му. Той се присъединява към олимпийския отбор на САЩ и от аутсайдер става шампион. В лентата участват Джийн Хекман и Робърт Редфорд. 

Всичко за Олимпиадата в Лондон може да научите на специалната секция на bTV Спорт. Можете да научите и повече за нашите състезатели.