Филмът на Паоло Сорентино "Голяма красота" /La grande bellezza/ ще представя Италия в надпреварата за наградата "Оскар" в категорията най-добър чуждоезичен филм.

"Голяма красота" е шестата лента на 43-годишния италиански режисьор, редовен участник на кинофестивала в Кан. На него бе показан и последният филм на твореца, който обаче остана без награда.

В лентата се разказва за живота на определен "интелектуален" слой от съвременното общество. Много критици сравняват лентата със "Сладък живот" на Фелини. Един от залозите за успеха на филмите на Сорентино е участието в тях на блестящия актьор Тони Сервило.

В битката за наградите "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм Испания ще бъде представена от лентата "15 години и един ден" ( "15 Anos y un dнa" ) на режисьорката Гарсия Керехета, съобщи Асошиейтед прес.

Лентата бе избрана днес от Испанската академия за кинематографично изкуство и науки. Във филма се разказва историята за безработна майка и сина й тийнейджър, който е изгонен от училище и изпратен да живее при дядо си. Главната роля е поверена на звездата Марибел Верду.

51-годишната Гарсия Керехета е дъщеря на известния испански продуцент Елиас Керехета, който почина през юни тази година. Испания четири пъти е печелила "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, припомня Асошиейтед прес.

86-ата церемония по връчване на наградите "Оскар" ще се състои на 2 март следващата година. Номинираните филми в 24-те категории ще бъдат огласени през януари-февруари 2014 година.