Френският режисьор Франсоа Озон спечели Златната раковина, наградата за най-добър филм на филмовия фестивал в Сан Себастиан, северна Испания.

Филмът "В къщата" разказва за един преподавател по френски, който гледа с разочарование на света и който си връща радостта от живота благодарение на своя ученик Клод.

"Посвещавам тази награда на испанските режисьори, които минават през трудна ситуация", заяви Озон във връзка с икономическата криза в Испания и съкращаването на бюджета за култура.

Испанецът Фернандо Труеба спечели наградата за най-добър режисьор за филма "Художникът и моделът", в който действието се развива в окупираната от нацистите Франция в началото на 40-те години.

Испанецът Хосе Сакристан взе наградата за най-добър актьор за ролята си в "Мъртвецът и това да бъдеш щастлив" на Хавиер Ребойо, а испанката Макарена Гарсия и канадката Кати Козени си поделиха наградата за най-добра актриса.

Международният кинофестивал, който се организира за 60-и път в испанския град Сан Себастиан, започна на 21 септември и завърши късно снощи.