По романа на Джордж Оруел "1984" ще бъде заснет нов игрален филм. Със създаването на лентата, която ще пренесе действието в романа в ХХI век, ще се заемат две компании - "Имеджин ентъртейнмънт" на Рон Хауърд и "Ел Би Ай ентъртейнмънт".

Когато представители на компанията на Рон Хауърд са поискали да откупят правата за екранизацията на романа, е било установено, че над аналогичен проект работи "Ел Би Ай ентъртейнмънт". След това двете компании са решили да обединят усилията си.

Все още не се разкрива кой ще напише адаптирания сценарий, нито кой ще е режисьор на лентата. По данни на "Дейли телеграф" Шепърд Фейри, 42-годишен американски графити артист, дизайнер и създател на известния плакат на Барак Обама от президентската му кампания със слоган "Hope" ("Надежда"), ще бъде продуцент на филма. Това ще бъде първото му участие в киното.

Романът на Оруел "1984" е издаден на 8 юни 1949 г. Представлява антиутопия и е смятан за един от основните образци на жанра. Книгата е политически роман, противопоставящ се на тоталитаризма.

Книгата на Оруел "1984" е екранизирана няколко пъти. По нея е заснет телевизионен филм, както и два игрални филма – през 1956 и 1984 г. През 2009 г. се заговори, че Тим Бъртън иска да екранизира "1984". Дори се появиха предположения, че в лентата може да се снима и Джони Деп.