Преди две седмици Ивелина Георгиева от София спечели в играта на btvnews.bg възможността да се срещне на живо с любимците си от Gravity Co. и да им вземе интервю. Един шумен следобед се чухме по телефона, за да уговорим срещата и да успокоя победителката ни, че няма от какво да се притеснява, ако това е първото интервю, което ще вземе – "Всичко ще бъде наред", казах й и няколко следобеда по-късно се оказах права.

Ивелина и Gravity Co. се срещнаха 11 етажа над столичния асфалт, в една от "залите за срещи" на bTV, чиято формалност не пасва особено на чара на запознанството между фен и музиканти, въпреки почти артистичната светлина от "ефекта на щората". Героите ни обаче преодоляха мрачното време и формалната обстановка и всичко беше наред. Ето как ви го описва Ивелина...

"Lost Satellite" е нещо съвсем различно и по-добро от предишните им продукции, но и носи запазената марка на групата

След триумфалното си завръщане на музикалната родна сцена през месец декември, Gravity Co. започнаха 2013-а с клубно турне, в което представят новия си албум "Lost Satellite". Музикантите възприемат новия си проект като продължение на предишната си работа – онази отпреди 10 години, а времето, в което Явор не беше вокалист, определят като експеримент, който само е доказал, че без Явор Gravity Co. не е Gravity Co.

Според музикантите "Lost Satellite" е нещо съвсем различно и по-добро от предишните им продукции, но и носи запазената марка на групата. "Най-вече сме запазили тази мелодичност, която е присъща за Gravity Co., защото по едно време бяхме тръгнали да правим неща малко в по-индъстриал/електро посока, което най-малкото не би било подходящо за Явор като вокалист”, споделя Петър Съмналиев.

Албумът съдържа 10 парчета, едно от които - Lost Satellite, е инструментал: "Инструментално е, защото звучеше истински добре. Най-якото е, че беше плод нещо като провалена репетиция, защото другите не дойдоха… и ги наказахме (с Иво) с инструментал“, разказва Петър.

В албума към вокалите на Явор се присъединяват и тестописецът Борис Чеширков и китаристът Иво Чалъков. Самият Иво разказва: "Решихме с нашия тесктописец Борко да подкрепим Явор, заради по-различните тембри, в беквокалите основно, и покрай тази работа стана така, че Борко също изпя 2 парчета, а аз участвам в една композиция.“

Работата по "Lost Satellite" отнема на Gravity Co. почти година и половина. Някои от парчетата са създадени отдавна, но през годините музикантите продължават да работят върху тях – променят се аранжиментите, вокалните линии, текстовете и имената. Нямайки ясна представа какъв точно искат да бъде финалният резултат, музикантите се доверяват на публиката: "Свирехме по концерти и виждахме реакцията на публиката, и така се ориентирахме кое трябва да променим. Мисля, че този критерий е много правилен. Много групи го правят по този начин“, споделя Иво.

На финала се намесват и опитът и талантът на Майк Марш от лондонското студио The Exchange Mastering, който смесва албума. "Ние решихме да заложим на сигурен вариант, който, естествено, е и скъп. Все пак този човек е мастерирал Chemical Brothers, Depeche Mode, Daft Punk, Massive Attack.“

Музикантите не крият, че въпреки че се доверяват изцяло на Марш да довърши албума, резултатът ги е изненадал. "Нямахме особени изисквания. Ние му писахме да направи това, което счита за необходимо... и аз бях най-потресен”, споделя Иво.

"Все пак се оказа, че спечелихме от това, защото той е направил албумът да звучи по-хомогенно и радиофонично”, допълва Петър.

"И достига до повече хора, въпреки че нашата представа за крайния звук на парчетата е била малко по-различна. Малко по-агресивно е наместена, малко по-остро, но всичко се чува кристално”, продължава Иво.

С по-малко думи: "той е направил албума да звучи като албум” – обобщава Стефан.

Всеки може да си свали безплатно "Lost Satellite" от сайта на бандата – опция, която все още се определя като "революционна” за България.

Не можем да спрем пиратството в интернет. По-добре ние да дадем на феновете песните, да дойдат от нас с добро качество

"Според нас бихме загубили, ако не го направим. Има една част от аудиторията, която слуша музика единствено по този начин, но която евентуално би дошла на концерт. Това не е безплатен даунлоуд, това е свободен даунлоуд. Не е безплатно, защото по този начин ти ангажираш тяхното време, да слушат твоята музика и евентуално да ги направиш свои фенове. А и ние не можем да спрем пиратството в интернет. По-добре ние да дадем на феновете песните, да дойдат от нас с добро качество“, обясняват музикантите. Идеята да не ограничават достъпа да своята музика е водена и от желанието тази музика да достигне до повече хора. За най-върлите почитатели на групата има колекционерско издание на диска, с който можете да се сдобиете на концертите на групата, както и винил издание, като всяка плоча се надписва поименно и е уникална за всеки фен.

Всички тези добри новини за Gravity Co. музикантите са си случили сами, въпреки "трагичното” състояние на музикалната сцена у нас – клубовете дават повече пари за лъскав интериор, отколкото за качествена техника, профилиран музикален канал липсва, липсват и музикални награди, а и: "У нас липсват представители на цели музикални стилове. Няма го разнообразното, интересното, различното... Има някаква мода и всички през глава се втурват към нея за определен период от време, а извън това няма нищо”, смята Иво. "Масово групите свирят кавъри. Има бум на трибют концерти”, допълва Стефан.

Какво тогава кара Gravity Co. да продължават да се занимават с музика и да влагат толкова ентусиазъм, време и средства в нея?

"Любовта към музиката, но и на инат. Понякога, когато е трудно, дори това може да те амбицира - да знаеш, че можеш да го превъзмогнеш”, казва Явор.

"Това е проклятие. Ти не си го избираш. То е нещо, от което имаш нужда и ако спреш да се занимаваш известно време с него, почва да те човърка. Не е нещо, което да оставиш и да си смениш работата”, смята Петър. "Особено, когато го правиш добре”, допълва Иво.

Можете да се убедите колко добре го правят Gravity Co. на концерта им довечера в Sofia Live Club. Стартът е в 22:30ч. И Ивелина ще бъде там...

Ако не успеете днес, постарайте се да се организирате за 29 март, когато бандата ще свири в столичния клуб Backstage.