Списъкът с изискванията на Иги Поп и компания към организаторите на Sofia Rock държи първо място по оригиналност и е официално най-забавният райдър... на всички времена?

Всичко започва още със заглавието на документа: “Marvellous and Most Instructive Information Document. Including Utterly Confusing Comments and Asides” (Прекрасен и много описателен документ, включващ объркващи коментари и сериозни отклонения”). Екстравагантният райдър на Iggy Pop and The Stooges е почти невъзможен за изпълнение. Организаторите на Sofia Rocks обаче са амбицирани да се справят.

Едно от желанията на рокаджиите е да се подсигурят седем джуджета помощници с островърхи шапки и обаятелно излъчване, както и имитатор на Боб Хоуп (американски комедиант от британски произход), който достатъчно добре да може да интерпретира класическите смешки за голф, Холивуд и Бинг Кросби. Музикантите очевидно разбират трудността на изпълнението на подобна задача и затова са склонни, в краен случай, да приемат алтернативни форми на забавление като тесте специални карти за покер в случай, че наоколо се навъртат фенки на групата, силно желаещи да се включат в един бърз стрип покер.

За стаята на Иги изискването е да е... интересна. Не типичната рокенрол съблекалня, а нещо различно от това. Предложението на мениджмънта е да бъде пуснат вътре някой дизайнер с доста неконвенционални виждания по отношение на интериора и да бъде оставен на спокойствие да изрази своето артистично АЗ. "Какъвто и да е резултатът от това, то със сигурност ще е по-интересно отколкото типичните в повечето случаи – удобни мебели, свежи цветя и дъра-бъра. Нищо предварително уговорено и типично няма да свърши работа, по-скоро да има нещо за чупене... Никой не възнамерява да чупи неща умишлено, разбира се, но понякога все пак се случва”, пише в райдъра. Единственото правило, което трябва да се спази при подредбата на стаята, е да има столове, които стоят здраво на земята и не носят риск от рязко изместване на центъра на тежеста. Препоръчително е да има килим, който да е постлан под мебелите, а не върху тях. Също така и мотоциклет Triumph Scrambler, за да може Иги да се придвижва спокойно по време на фестивала в зоната на бекстейджа!

Разбира се, по-голямата част от изброените до момента екстравагантни желания са закачлива шега (или поне целият екип на организаторите силно се надява). Това, което е сигурно, е, че всички технически изисквания за перфектното представяне на групата ще бъдат спазени стриктно (включително и цветовите предпочитания за дръм сета на барабаниста на групата), за да може Iggy and The Stooges да направят това, което правят най-добре - едно голямо шоу. Групата не може да посочи точната продължителност на изпълнението си, тъй като много често по независещи от тях причини, по време на концерта се получават необичайно дълги версии на някои от песните. Ей така, от само себе си.

Нищо специално не се посочва в изискванията за локална кухня. Екипът на Иги държи на вкусната и добре приготвена храна, както и на добрата бира. Бандата с удоволствие ще пробва българска кухня и няма против да консумира българска минерална вода.

За удобството на бандата на Sofia Rocks 2012 ще се грижат приблизително десет души – шофьори, охрана и технически сътрудници. Няколко лоялни и сериозни охранители "не по-големи от тухлени къщи", в пропорционално отношение 1:1 с броя врати на съблекалните на групата, ще трябва да стоят на пост пред всеки вход и изход.

Едно от най-важните изисквания от техническа гледна точка е силата на звука, мощността на усилвателите и разпределението им. Изпълнителите ще бъдат "щастливи като малки пухкави зайчета", ако никой не им се бърка в шоуто и най-вече операторите. Бандата, съвсем не на шега, предупреждава всички от екипа на феста да не им се завират камери в лицата, защото "Иги обожава да чупи камери, това е нещо като негово хоби”. Все пак, както бандата закачливо отбелязва, никой не е получил "Оскар” за "Най-добър кадър по време на концерт”.

За първи път българската публика ще може да види гигантите от Iggy and The Stooges в рамките на Sofia Rocks 2012! Рокаджиите ще се качат на сцената на 8 юли.

Преди време ви представихме и други шантави изисквания на други шантави звезди. Можете да си ги припомните тук>>