Франция ще се завърне в епохата на рокендрола. Известният френски музикант Джони Холидей, който имат зад гърба си 70 златни и платинени плочи, започва поредица от юбилейни концерти в парижката зала "Берси".

Страната ще отдаде почит не само на своя "рокмузикант номер 1", но и на един от най-известните си граждани. Изчислено е, че Джони се е появявал по кориците на най-четените списания над 2100 пъти. Истинското му име е Жан-Филип Смет и утре, на 15 юни, той ще навърши 70 години.

Първите стъпки към славата Холидей прави не в областта на естрадата, а в киното, още като ученик. Той искал да стане актьор. През 1958 година в школата по актьорско майсторство той музицирал, за да запълни свободното си време.

Веднъж представител на звукозаписната индустрия чул негово изпълнение, но не бил впечатлен. Истински шок Джони преживял, когато за пръв път гледал филм с Пресли. Именно изпълненията на Краля на рокендрола породили у него желание и той да пее в същия стил и да стане "френския Елвис".

Но по ирония на съдбата Джони така и не успява да се срещне със своя идол, силно повлиял на кариерата му. "Това е най-голямото огорчение в живота ми" , доверява французинът.

Взетият от Жан-Филип псевдоним компанията "Вог" изписва погрешно - Hallyday. Но това не пречи на неговия стремителен възход. Великолепният му глас, поразителното му чувство за ритъм и невероятната му енергия не оставят никого равнодушен. Първите му плочи "Souvenirs, souvenirs" и "Viens danser le twist" /френската версия на "Let's twist again"/ се превръщат в
мегахитове.

През годините репертоарът на Холидей се обогатява с над 1000 песни. Той никога не се щади на сцената и поддържа непрекъснат контакт с публиката. Джони е записал около 100 албума, а филмите с негово участие са 36.