Композиторът Джон Уилямс е големият победител на наградите БРИТ за класическа музика, които бяха раздадени на церемония в Лондон снощи – 2 септември.

Той отнесе почетна награда за цялостно творчество и наградата за най-добър композитор. Уилямс е автор на саундтрака на култови филми като "Челюсти" и "Междузвездни войни". Изненадващо на церемонията присъства и кинолегендата сър Антъни Хопкинс, чиято класическа композиция е включена в албума на годината "And The Waltz Goes On" на цигуларя Андре Рийо.

Наградата за най-добър изпълнител беше присъдена на руския диригент Василий Петренко, а цигуларката Никола Бенедети отнесе приза за най-добра изпълнителка. Британският диригент Гарет Малоун и Хорът на войнишките съпруги спечелиха учредената за първа година награда Класически британски сингъл на годината за песента "Christmas Hit Wherever You Are".

Италианският тенор Андреа Бочели беше удостоен със статуетката за международен артист на годината.

На церемонията по раздаването на наградите, водена от британската певица и пианистка Милене Клас, трябваше да присъства херцогинята на Корнуол Камила Паркър Боулс, но тя не се появи на събитието заради синузит.