Режисьорът Джеймс Камерън критикува филмовите студиа, които напоследък все по-често предпочитат да пускат филми във формат 3D, съобщи The Film Stage. Подобно изказване той е направил на форума TagDF в Мексико.

По думите на Камерън някои режисьори не обичат триизмерния формат и не се чувстват удобно, когато трябва да работят с него. Те обаче са задължени да снимат 3D филми, тъй като киностудиата настояват за това. А последните са заинтересовани да правят такива ленти, тъй като увеличават приходите им.

Камерън добавя още, че филмите "Железният човек" и "Човек от стомана" е можело да бъдат заснети в 2D формат. "Ако изразходвате 150 милиона долара за специални ефекти, филмът ви и така ще е впечатляващ" - твърди кинематографистът.

Според някои данни бюджетът на "Аватар", последният завършен филм на Джеймс Камерън, е 237 милиона долара. Лентата е заснета именно във формат 3D със специални камери. А "Железният човек" и "Човек от стомана" за заснети в 2D и едва след това са конвертирани в стереоскопичен формат.

Самият Камерън пренася в 3D собствения си филм "Титаник" от 1997 година. Обновената версия на лентата беше пусната по кината през пролетта на 2012 година.