Световноизвестната британска писателка, авторката на книгите за Хари Потър Джоан Роулинг съобщи, че работи над първата си книга за възрастни, която ще се нарича "Неочакваната ваканция"("The Casual Vacancy").

В новия роман на Роулинг действието ще се развива в английския град Пегфорд, където нещата съвсем не са така идилични, както изглеждат на пръв поглед. Повествованието започва с внезапната смърт на известен човек – на Бари, потресаващо събитие за местните жители.

По думите на издателите Пегфорд ще се превърне в "град в състояние на война", където богатите се борят с бедните, родителите с децата си, жените воюват с мъжете си, а учителите с учениците си.

Освободеното от Бари място в общината, което трябва да бъде заето след избори, бързо се превръща в катализатор за най-голямата война, каквато градът още не е е виждал. Кой ще победи в изборите, пълни със страст, двуличие и неочаквани обрати?

Книгата от 480 страници ще е с елементи на "черен хумор". Тя ще провокира мисълта и ще изненадва непрекъснато читателите. Издателите на романа на Роулинг ще са "Литъл, Браун и ко", с които писателката за пръв път ще си сътрудничи. Това ще е първото произведение на Роулинг след фентъзи поредицата за момчето магьосник Хари Потър.

Досега Роулинг никога не е разкривала толкова много детайли от сюжета, преди да издаде някоя книга. Според специалисти романът ще се нареди сред бестселърите и може би ще се превърне в най-продаваното литературно произведение през 2012 г.

"Неочакваната ваканция" ще бъде пусната както в книжен, така и в електронен вариант, а също в аудиоформат. Очаква се романът да се появи по книжарниците по целия свят на 27 септември тази година.

Продажбите на поредицата за Хари Потър, която бе завършена от писателката през 2007 г. и е преведена на 74 езика, надхвърлиха 450 млн. копия. По книгите от поредицата са създадени 8 успешни филма. Състоянието на 46-годишната Джоан Роулинг се оценява на
повече от 620 млн. британски лири или почти 1 млрд. долара.