Звездата на регетона Дон Омар е големият победител на наградите за латино музика на сп. "Билборд", които се присъждат за испаноезични песни и изпълнители.

Най-голямата звезда на шоуто обаче бе тази, чиято светлина угасна в края на миналата година - покойната певица от мексиканско-американски произход Джени Ривера, загинала в самолетна катастрофа през декември.

Дон Омар, който водеше по номинации с 18 на брой, получи десет награди, сред които за най-добър изпълнител и песен на годината.

Джени Ривера посмъртно спечели шест отличия, в това число голямата награда за артист на годината. В памет на Ривера на церемонията бяха показани откъси от нейни изпълнения на живо и телевизионното й риалити шоу. Братът на покойната певица Хаун Ривера изпълни песента й "No Llega el Olvido" под акомпанимента на група мариачи.

"Ти си моята примадона. Бъди благословена, дъще", с тези думи бащата на Джени Ривера, Педро, прие посмъртните й отличия.

Родената в Лос Анджелис певица е продала над 15 милиона копия от 12-те си албума, издадени от водещи звукозаписни компании. Джени Ривера става любимка на милиони фенове от двете страни на мексиканско-американската граница с прочувственото си
пеене и с откровеното споделяне в музика на бурния си личен живот.

"Чрез песните си Джени ще продължи да живее в сърцата ни", каза майка й Роса Сааведра. Думите й бяха аплодирани с възторг и изтръгнаха сълзи от очите на мнозина от присъстващите.

Легендарният мексикански изпълнител Хосе Хосе бе удостоен с награда за цялостно творчество. Италианските оперни певци "Ил Воло" поднесоха прочувствено изпълнение на песента "El Triste" на Хосе Хосе.

Сред останалите победители на наградите за латино музика сп. "Билборд" се открои звездата на бачатата Ромео Сантос. Той получи три отличия, сред които за албум на годината за "Formula: Vol.1."

Сантос посвети призовете си на жертвите на бомбените атаки на Бостънския маратон, както и на Доминиканската република и Пуерто Рико. Легендарният певец изпълни дует с Хуан Луис Гера, приветстван възторжено от публиката. По три награди получиха още Шакира, групата на Рене Камачо и Нати Наташа.

На церемонията за наградите за латино музика на сп. "Билборд" със свои изпълнения се представиха още Марк Антъни, рок групата "Мана" и колумбийският поп певец Карлос Вивес, завърнал се на музикалната сцена с първия си албум от осем години.